Nuorten infopankki

 

Läheisen sairastuminen psyykkisesti voi vaikuttaa paljon myös sinun elämääsi. Läheisesi voi olla vanhempi, sisarus tai ystävä. Sinussa voi herätä monenlaisia tunteita kuten huolta, hämmennystä, pelkoa, syyllisyyttä, masennusta ja ahdistusta.

Läheisesi käytös voi muuttua monella eri tavalla. Sairastuneen lähimmäisen käyttäytyminen voi olla omituista ja pelottavaakin. Hän voi kuulla tai nähdä epätodellisia asioita. Hän voi olla erityisen alakuloinen tai vauhdikas. Joskus hän voi vetäytyä omiin oloihinsa ja eristäytyä sosiaalisista suhteista. Hänellä voi olla vaikeaa huolehtia kotitöistä, jolloin ne saattavat kasautua sinun huoleksesi. Hänellä voi olla aiempaa enemmän poissaoloja töistä tai koulusta.

Asioista voi olla vaikea puhua kenellekään. Mieleesi saattaa herätä kysymyksiä, olenko minä aiheuttanut tämän. Sinulle voi tulla tunne, ettei läheinen enää välitä hänen ollessa aiempaa ärtyneempi tai vetäytyneempi. Myös monet muut mieltä askarruttavat asiat ja tunteet ovat normaaleja reaktioita nuorella tai kenellä tahansa, kun läheinen sairastuu. Kun läheisesi tilanne alkaa vaikuttaa sinun elämääsi, esimerkiksi omaan jaksamiseesi, keskittymiseen koulussa tai harrastuksissa, on tärkeää tietää, että et ole ongelmasi kanssa yksin. Tärkeää on, että pidät itsestäsi huolta ja haet tukea ja apua tilanteeseesi.

 

Valokuvaaja: Noora Lehto